Še hitrejša plačila do 25 €

 

Mastercard s prihodom jeseni napoveduje številne novosti pri plačevanju z brezstično kartico. Ključni spremembi sta povečana varnost transakcij v okviru močnejše avtentikacije imetnikov kartic (SCA), ki jo to jesen uvaja evropska direktiva PSD2, ter povišanje zneska plačevanja brez avtentikacije s sedanjih 15 € na 25 €. Mastercard tako zagotavlja še enostavnejši in varnejši sistem plačevanja ter izboljšano uporabniško izkušnjo.

Če smo še do leta 2014 plačila z bančno kartico potrjevali le tako, da smo slednjo vstavili neposredno v čitalec, pri tem pa vtipkali štiri mestno varnostno kodo, je sprememba brezstičnega plačevanja kartic predstavljala revolucijo v uporabniški izkušnji. Tovrsten način plačevanja je za potrošnike hitrejši in udobnejši od običajnega plačevanja s kartico ali z gotovino.

Povečana varnost transakcij
Evropska direktiva PSD2, ki je v veljavi vse od 13. januarja 2018, prinaša spremembo pri spletnem plačevanju. Potrošnik se bo pri potrditvi plačila odslej pogosteje srečeval z močnejšo avtentikacijo imetnikov kartic (SCA). To v praksi pomeni, da bodo uporabniki pri spletnih naročilih z namenom zagotavljanja najvišje stopnje varnosti transakcij odslej vse pogosteje opravljali identifikacijo z biometriko – s prstnim odtisom, roženico, funkcijo prepoznavanja glasu ali pogledom v kamero lastnega pametnega telefona.

Hitrejša plačila do 25 €
Druga poglavitna sprememba, ki se obeta z 18. oktobrom 2019, pa napoveduje spremembo pri plačevanju brez avtentikacije, ki znesek dviguje s sedanjih 15 € na 25 €, pri čemer dnevni limit ostaja 150 €. Brezstično plačevanje se je do sedaj izkazalo kot »enako tvegana« uporabniška izkušnja v primerjavi z drugimi načini plačevanja s kartico, saj lahko čip na kartici podatke sporoča le na razdalji nekaj centimetrov in le v povezavi s posebnimi čitalniki. Banke tako zatrjujejo, da obstaja minimalna verjetnost, da bi isti nakup plačali večkrat, ali da bi s kartico plačali pomotoma in svetuje, da je smiselno redno preverjati transakcije na osebnem bančnem računu.